nedjelja, 24. veljače 2013.

Zašto ga danas više nema?


Nakon što autobus u jutarnjim satima uredno vide kako juri niz ulice naše, građani se s razlogom pitaju: „Šta se to dogodi tokom dana pa ga više nema?“

U nastavku donosimo nekoliko teorija. Teorije razvila Penny iz popularne serije Big Bang Theory.

TEORIJA 1: GRAS-ovi radnici se umorili

S više od 1.700 radnika i 30-tak autobusa, 30-tak tramvaja, 30-tak trolejbusa i 10-tak minibusa, dobivamo magičnu brojku od 17 radnika  po prevoznom sredstvu. Radnici GRAS-a se nakon jutarnje vožnje iscrpe, nema ih ko zamijeniti, te naprave pauzu za doručak, ručak i večeru i međuobrok. Iz toga razloga, najvjerovatnije pojedine autobuske linije ne voze u jutarnjim, popodnevnim i večernjim terminima, te u "međuobročnim" terminima.

TEORIJA 2: Centrotrans ih iznervirao

Iako potvrđeno u praksi, ova teorija nema nekog smisla. Međutim, svaki put kad Centrotrans "pomisli" da vozi gradskim ulicama, radnici GRAS-a dobiju hronični napad bijesa i više nisu u stanju da voze. Razumljivo.

TEORIJA 3: Putnici ih iznervirali


Putnik koji se zahvaljujući dobrom gradskom prevozu vozi oko sat vremena kako bi stigao npr. Bara do Čengić Vile, vrlo vjerovatno je sretna osoba jer su mu preostala 22 sata za uživanje u životu (uključeno vrijeme i povratka). U rijetkim situacijama kada putnik nešto i kaže (slaže) na račun GRAS-ovog načina rada, vozačima ne bude baš najbolje, te je neophodno napraviti pauzu i uzeti tabletu za smirenje.

TEORIJA 4: Dispečer se umorio

Dispečer, koji je valjda zadužen da raspoređuje autobuse, se vrlo vjerovatno umori, te vozači više ne znaju kako i gdje da voze. Nakon što se dispečer odmori, vozni red se ponovo uspostavi. Jedna teorija također navodi da se GRAS-ovi dispečeri toliko umore, da zamole vozače GRAS-a da taj dan uopšte ne voze jer bi u protivnom dispečer trebao doći na posao.


TEORIJA 5: Vanzemaljci ih iznervirali

S obzirom da je ograničen broj faktora na zemlji koji mogu da dovedu do prestanka rada, GRAS vrlo često bude iznerviran i od strane vanzemaljaca. Oni naime koriste linije kojima GRAS vozi, a nerijetko prevezu i nekog putnika kojeg bi GRAS trebao da poveze. To ne odgovara GRAS-u jer vanzemaljci rade ono što oni ne mogu da urade - prevoze putnike.

Nema komentara: